Shirataki testenine na sečuanski način

29. 4. 2016
Kuhinja
Št. serviranj 2
Čas priprave
15m
Čas kuhanja
15m

Sestavine

  • 1
    paket SHIRATAKI testenin (poljubne oblike)
  • 3
    suhi čiliji ali 1 čajna žlička čilija v prahu
  • 1
    čajna žlička celega popra
  • 1/4
    lončka rastlinskega olja
  • 2
    sesekljana stroka česna
  • 1
    čajna žlička sesekljanega ingverja
  • 3
    žlice sezamove paste (glej recept za alternativo)
  • 1
    žlica kitajskega Chinkiang kisa
  • 2
    čajni žlički sojine omake
  • 1
    žlica sladkorja
  • 1
    olupljena in na trakce narezana kumara
  • 1/2
    lončka na kolobarje narezane mlade čebule
  • 1/4
    lončka svežega koriandra (kot alternativo lahko uporabite peteršilj)
  • 1
    žlica sezamovih semen
  • 1/4
    lončka zdrobljenih praženih (neslanih) arašidov

Navodila

  1. SHIRATAKI testenine odcedimo, speremo pod tekočo vodo, jih 2 min kuhamo v vreli vodi in jih za tem popolnoma osušimo npr. v kuhinjski krpi ali jih suho pražimo 2 min brez dodanega olja, da voda popolnoma izpari, medtem pa jih neprestano mešamo. Ta korak bo shirataki testenine nekoliko omehčal in pripomogel, da se bodo bolje povezale z omako ter prevzele njen okus.

  2. Zamenjave:
    1. V kolikor nimamo sezamove paste, lahko kot alternativo pripravimo zmes 4. čajnih žličk arašidovega masla in polovico čajne žličke sezamovega olja.
    2. V kolikor nimamo kitajskega Chikiang kisa, lahko kot alternativo pripravimo kombinacijo 2. čajnih žličk belega kisa in eno čajno žličko balzamičnega kisa.

  3. V mežnarju zdrobimo suhe čilije (ali uporabimo eno čajno žličko suhega čilija) in jih skupaj s celim poprom damo v hladno ponev (ne segrevamo).

  4. V drugi ponvi na srednji temperaturi segrejemo olje, da začne cvrčati. Vroče olje prelijemo čez zdrobljene čilije in poper, ki smo si jih pripravili v drugi ponvi. Pustimo stati 5 minut.

  5. V večji posodi zmešamo česen, ingver, sezamovo pasto (ali pripravljeno alternativo), kis, sojino omako in sladkor. Preko sestavin z uporabo cedila prelijemo pripravljeno čili olje. Vse skupaj dobro premešamo. Če je pregosto, dodamo nekaj kapljic vode.

  6. K zmesi dodamo kumare, koriander, sezamova semena in SHIRATAKI TESTENINE.

  7. Jed serviramo na krožnik in posujemo z zdrobljenimi arašidi. Po želji lahko jedi dodamo še na trakce narezano meso (piščanec, govedina, svinjina).

  8. Pa dober tek! :)