Jesenska rižota z bučo in slanino

9. 10. 2018
Št. serviranj 4
Čas priprave
10m
Čas kuhanja
20m

To ni vsakdanja rižota. Je prava jesenska poslastica, ki se pripravi hitro in enostavno.

Buče so visoko hranljiva vrsta hrane, saj vsebujejo veliko prehranskih vlaknin in številne antioksidante – karotenoide. Karotenoidi so temno oranžne, rumene ali rdeče snovi, ki so topne v maščobah. Dobrodejno vplivajo na zdravje in pomagajo preprečevati razne bolezni.


Sestavine

  • 2
    paketa ASIATICA Shirataki testenin (oblika riža)
  • 600 g
    jedilne (hokaido) buče
  • 6
    rezin slanine, narezane na koščke
  • 4
    žlice olivnega olja
  • 2
    manjši čebuli
  • 80 g
    naribanega parmezana ali drugega sira
  • 2
    žlički sesekljanega peteršilja
  • sol in poper po okusu

Navodila

  1. Pripravimo Shirataki testenine.
    (SHIRATAKI testenine v obliki riža odcedimo, speremo pod tekočo vodo, jih 2 min kuhamo v vreli vodi in jih za tem popolnoma osušimo – suho jih pražimo 2 min brez dodanega olja, da voda popolnoma izpari, medtem pa jih neprestano mešamo. Ta korak bo shirataki testenine nekoliko omehčal in pripomogel, da se bodo bolje povezale z omako ter prevzele njen okus.)

  2. Kose buče operemo in narežemo na 1 cm velike koščke. V večji ponvi segrejemo 3 žlice olivnega olja. Dodamo kose buče in jih med mešanjem pražimo 5 – 7 minut, da se buča nekoliko zmehča. Pustimo, da se kosi malenkost ohladijo in jih s paličnim mešalnikom ali blenderjem zmeljemo v gladek pire. Po potrebi dodamo malo vroče vode.

  3. V loncu segrejemo žličko olivnega olja in na srednji temperaturi prepražimo sesekljano čebulo in dodamo na koščke narezano slanino. Pražimo 10 minut, da se čebula zmehča in slanina postane rahlo hrustljava (ne preveč).

  4. V lonec dodamo bučni pire in kuhamo 5 min. Za tem primešamo parmezan, nekaj ga prihranimo za posip, ko jed postrežemo. Dobro premešamo.

  5. Dodamo osušene shirataki testenine v obliki riža in premešamo. Po okusu solimo in popramo. Na srednji temperaturi kuhamo še 5 min.

  6. Takoj postrezite in jed na krožniku potresite s preostankom parmezana in sesekljanim peteršiljem. Dober tek!