Če tudi vi dvomite v odlične lastnosti SHIRATAKI testenin, niste edini. Tudi mi smo dvomljivo gledali, ko smo prvič spoznali testenine z le 7 kalorijami na 100 gramov. Zdelo se je enostavno prelepo, da bi bilo res. Ko smo se dodatno pozanimali, smo ugotovili, da so testenine prisotne v japonski kuhinji že več kot 1600 let in da pravzaprav gre za popolnoma naravno jed, brez umetnih dodatkov.

Ker testenine ne vsebujejo praktično ničesar drugega, kot vlaknine (več preberite tukaj), so seveda brez vonja in okusa. In ker testenine niso narejene iz običajne moke pšenice, so tudi drugačne teksture. Prav zato je potrebno najti način priprave, ki vsakemu posamezniku najbolj ustreza.

Nekateri jih po tem, ko testenine sperejo pod tekočo vodo, zgolj malo osušijo v
papirnati kuhinjski krpi in 3 minute pokuhajo v omaki. Večini ljudi ta priprava ne ustreza, saj testenine ostanejo precej čvrste in je v njih potrebno bolj zagristi. Zato večina ljubiteljev SHIRATAKI testenin prisega na sledečo pripravo:

  1. Shirataki testenine odcedimo in jih v cedilu dobro speremo pod tekočo vodo.
  2. V vreli, neslani vodi jih kuhamo 2-3 minute.
  3. Popolnoma jih osušimo tako, da jih v ponvi suho pražimo 1-2 minuti brez dodanega olja, da voda popolnoma izpari, medtem pa jih neprestano mešamo. (pri tem bodo testenine povzročale cvileč zvok, kar je popolnoma normalno, saj voda izpareva skozi vlaknine).
  4. Osušene umešamo v pripravljeno jed/omako in kuhamo 3 minute, da absorbirajo njen okus.

S takšno pripravo bodo SHIRATAKI testenine mehkejše, poleg tega pa bodo prevzele tudi vonj in okus omake, v kateri se bodo kuhale. To dosežemo s tem, da testenine popražimo v suhi ponvi. Bolj so suhe, več omake bodo prevzele in s tem dobile tudi več okusa.

Pri pripravi omake priporočamo pripravo gostejših omak. Številne recepte najdete tukaj.