Linguini oblika testenin je najbolj razširjena oblika azijskih testenin. Primerne so za vse jedi, od juh do sladic. V primerjavi z obliko Spageti so debelejši.
Testenine so proizvedene iz moke gomolja konjaka (azijske rastline). So tradicionalna japonska jed in se v njihovi kuhinji pojavljajo že več kot 2.000 let. V zadnjem času postajajo popularne tudi drugod po svetu, saj so primerne za ljudi s posebnimi prehranskimi potrebami, saj ne vsebujejo glutena, laktoze ali škroba. Shirataki testenine imajo glikemični index 0, zato so tudi diabetikom prijazne.
Glavna sestavina testenin sta voda in vlaknina glucomannan, ki ob zaužitju ene porcije na dan (140g) prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi*1 ter ob energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže*2.
Testenine imajo zgolj 7 kcal/100g in ob tem ne vsebujejo ogljikovih hidratov, blejakovin in maščob. Vključite jih lahko v prehrano različnih diet: ločevalna dieta, dieta brez ogljikovih hidratov, dieta štetja kalorij, dieta glikemičnega indexa,…
Shirataki testenine z nizko energijsko vrednostjo
Brez: ogljikovih hidratov, maščobe, soli, glutena, laktoze, soje, žita
100% naravno
Neto količina: 300 g
Neto plod: 200 g
Sestavine: moka konjaka (Amorphophallus Konjac), voda, korektor kislosti (E526)
Hranilna vrednost na 100 g: | |
Energijska vrednost | 7 kcal (30kJ) |
Maščobe od tega nasičene |
0g 0g |
Ogljikovi hidrati od tega sladkorji |
0g 0g |
Vlaknine (glukomannan)* | 3,56g |
Beljakovine | 0g |
Sol | 0g |
Priprava:
1. Shirataki testenine odcedimo in jih v cedilu dobro izperemo pod tekočo vodo. Dobro jih odcedimo in iz njih iztisnemo vodo.
2. 1 minuto jih kuhamo v vreli ne slani vodi, lahko jih pustimo tudi dlje, saj se ne razkuhajo in jih nato osušene (najbolje jih osušimo v vroči suhi ponvi, da voda izpari) umešamo v pripravljeno jed, da absorbirajo njen okus.
3. Uživajte nizkokalorični obrok skupaj s svojo družino in prijatelji! Dober tek!
Shranjevanje: po odprtju hranite v hladilniku in uporabite v treh dneh.
Pozor: Opozorilo na nevarnost zadušitve, do katere lahko pride pri ljudeh s težavami pri požiranju ali ob zaužitju z nezadostno količino tekočine. Svetuje se zaužitje z veliko vode, da snov doseže želodec.
*1 Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 4g glukomanana.
*2 Koristni učinek doseže z dnevnim vnosom 3 g glukomanana v treh odmerkih po 1 g z 1–2 kozarcema vode pred obrok